28. kolovoza 1993. godine osnovana je Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Izrasla je iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je bila utemeljena 18. studenog 1991. kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini. Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Jučer je obilježena 29. obljetnica osnutka HRHB diljem države. Obilježena je održavanjem svetih misa, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve ljudi koji su utkali živote u osnivanje i borbu za prava i slobodu Hrvata. Obljetnica je obilježena u Mostaru, Gorici (polaganje vijenaca na grob predsjednika HRHB Mate Bobana), pa sve preko Tomislavgrada, Livna, Kupresa i srednje Bosne do Orašja.

Borjana Krišto, kandidatkinja HNS-a BiH i jedina hrvatska kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dala je izjavu za RTV HB.

Krišto je kazala kako se uvijek, kada se obilježavaju značajne obljetnice, kao što je i ova 29. obljetnica Hrvatske Republike Herceg Bosne, “prisjećamo što je zapravo taj događaj značio nekada, a što znači danas, što znači u ovome aktualnom političkom trenutku”.

“Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička, ekonomska, teritorijalna organizacija uspostavljena je prije 29 godina, njoj je prethodila Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kako bi obranila Bosnu i Hercegovinu kao domovinu i hrvatskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Ona je legalna, Hrvatska Republika Herceg Bosna unesena je u Washingtonski, pa i Daytonski mirovni sporazum. Tako i danas moramo cijeniti to što su mnogi sebe i svoj život utkali u našu slobodu”, istaknula je Krišto.

Poručila je kako danas hrvatski dužnosnici moraju nastaviti raditi na jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH.

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
0
1
0
0
1
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: