Operacija “Ljeto ’95.” kojom su oslobođeni Bosansko Grahovo i Glamoč te šira područja, ukupno oko 1600 četvornih kilometara, događala se od 25. do 30. srpnja 1995. godine.

‘Ljeto 95’ nastavak je operacija ‘Zima- 94/95’ te ‘Skok’ 1 i 2 u kojima su hrvatske snage (HV i HVO) zauzele sve dominantne pozicije na Dinari, Knin je došao u domet topništva, a oslobođeno je i Livanjsko polje.

Operacija je započela tri dana nakon potpisivanja tzv. Splitske deklaracije između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kojom je Hrvatskoj vojsci omogućen legalan boravak u BiH, odnosno korištenje njezina teritorija s ciljem zajedničke borbe protiv Vojske Republike Srpske. Naime, nakon genocida u Srebrenici, Srbi su krenuli na zaštićeno područje Bihaća zbog čega su Bošnjaci trebali pomoć Hrvata kako bi se izbjegla druga Srebrenica.

Operacija koja je riješila 90% Oluje

General Ademi je ustvrdio kako je riječ o operaciji strateškog značaja koja je riješila 90 posto Oluje jer su s njom su stvoreni preduvjeti za oslobađanje Knina, sjeverne Dalmacije i Like.

Ta je operacija bila iznimno teška i velika i vodila se u dva pravca. Jedan pravac išao je iz područja brda Gnjat i sela Crni Lug odakle su krenule postrojbe 4., 7. i 9. gardijske brigade HV-a te 114. brigada HV-a, oslobađajući Grkovce, Peulje (Gornje, Donje),  Zadrugu, Čitluk i Nuglašice; ovladavaju planinom Šator te ostvaruju nadzor nad najvažnijom komunikacijom Knin-Bosansko Grahovo-Drvar. Time prekidaju logističku potporu pobunjenim Srbima u Hrvatskoj. Nakon tri dana, 28. srpnja 1995., hrvatske snage ulaze u Bosansko Grahovo.

Hrvatske snage u Glamoč su ušle 29. srpnja 1995. godine

Drugi je pravac išao iz područja planine Šator odakle su krenule postrojbe 1. hrvatskog gardijskog zdruga, 1. gardijska brigada HV-a, 81. samostalna gardijska bojna HV-a, 3. gardijska brigada HVO-a i specijalne postrojbe MUP-a HR HB-a. One su krenule prema smjeru istok i jugoistok te dolaze u Glamočko polje neprijatelju iza leđa i nakon četiri dana, 29. srpnja 1995. ulaze u Glamoč.

Glavni zaduženi za logistiku te inženjeriju koja je probijala put po Dinari bio je Ljubo Ćesić Rojs poznat i po legendarnoj izjavi kako bi Grahovo, da ga nisu oslobodili, postalo ‘Pasuljevo’. Napominje kako je u akciji ‘Ljeto 95’ sudjelovalo 23. 900 vojnika od toga je 11. 500 bilo pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te 12. 400 pripadnika Hrvatske vojske.

“Važno je naglasiti kako su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane bile jedno tijelo, jer je bila jedna linija zapovijedanja i jedna logistika. Pokojni predsjednik Tuđman i ministar Gojko Šušak uvijek su koristili izraz ‘hrvatske snage”, ističe Rojs.

“Mi smo cijelu Dinaru preorali te planinu Goliju i Šator. Kada su Srbi vidjeli da smo mi na 1900 metara visine koliko je visok najviši vrh Dinare ‘Troglav’, iznijeli tenk, bio im je jasan ishod bitke”, prepričava general Rojs.

General Vrbanac je otkrio kako su najviše problema imali na planini Šator jer su tamo Srbi imali utvrđene položaje. Tamo je upućena 81. samostalna gardijska bojna Kumovi iz Virovitice kojom je zapovijedao brigadir Renato Romić i koja je uspješno osvojila neprijateljske položaje i ostvarila najveći uspjeh.

‘Jape’ neće pobjeći dok ne izvrše svoj zadatak

No, imala je dosta i gubitaka. “Iz zapovjednog mjesta u selu Rujani gledamo kako vozila hitne pomoći odlaze prema planini Šator i vraćaju se jer ima dosta ranjenih i poginulih. Zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a Stanko Sopta upitao me tada tko su ti ljudi gore komentiravši kako bi se njegova bojna raspala s toliko poginulih i ranjenih. Rekao sam mu da su to ‘jape’ kako na virovitičkom području zovu oca. A ‘jape’ neće pobjeći dok ne izvrše svoj zadatak”, ispričao nam je general Vrbanac.

Koliko je akcija hrvatskih snaga bila munjevita i brza, ali i  iznenađujuća za neprijatelja pokazuje i slučaj kada je u oslobođeni Glamoč prepun hrvatske vojske stigao vojni kamion sa srpskim potpukovnikom i  dva vojnika na remont iz Drvara ne znajući ne samo da je palo Bosansko Grahovo nego i Glamoč, istaknuo je general Vrbanac.

Napomenuo je kako su srpske snage pretrpjele ogromne gubitke u akciji ‘Ljeto 95’ posebice kada su hrvatske snage osvajale planinu Šator, dok su iz Bosanskog Grahova i Glamoča jednostavno pobjegli.

Preživjelima hvala, a pokojnima neka je vječna slava!

Tijekom operacije ‘Ljeto 95’ hrvatske snage imale su 18 poginulih i 155 ranjenih vojnika, od kojih 26 teže.

Uspješno izvedenom akcijom ‘Ljeto 95’, Hrvatska je došla u poziciju da započne oslobađanje Knina. Naime, srpski pobunjenici u Krajini dovedeni su u poluokruženje.

Preživjelima hvala, a pokojnima neka je vječna slava!

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
2
1
0
0
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: