Na pomolu je nova afera vezano za nezakonito izvlačenje poticaja za poljoprivrednu proizvodnju od preko 150 000 KM na području općine Tomislavgrad! U posjedu smo informacija koje izravno inkriminiraju tadašnjeg načelnika općine Tomislavgrad, a sadašnjeg predsjednika Vlade HBŽ i predsjednika stranke Hrvatski nacionalni pomak Ivana Vukadina i njegovu općinsku službu.

Na području općine Tomislavgrad u periodu od 18.5.2010. godine do 18.5.2020. godine (10 godina) su postojali ugovori o zakupu preko 600ha poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Dakle 18.5.2020. godine su ugovori istekli i prestali biti važeći.
Tog trenutka su korisnici bili automatski izbrisani iz Registra poljoprivrednih gospodarstava (RPG) i prestaje im pravo na poticaje za poljoprivrednu proizvodnju.

Da biste bolje razumjeli kontekst, Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) je elektronski registar osnovan od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede s ciljem popisa ljudskih potencijala, zemljišta i životinja na gospodarstvu, ali i osiguranja transparentnog trošenja sredstava namijenjenih podršci u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Dakle ovim registrom se regulira da korisnici koji žele dobiti poticaj za proizvodnju imaju sve potrebne uvjete za to, a za upis podataka su zadužene općinske/gradske službe.

Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu je jedan od dokumenata koji regulira pravo korištenja određenih parcela koje su vlasništvu države.
Bez ugovora nitko nema pravo koristiti zemlju u državnom vlasništvu, ne može se upisati u RPG i samim tim ne može dobiti poticaj za proizvodnju na toj parceli.

Korisnici zemljišta su brisani iz registra RPG sa istekom ugovora, pa upisani s lažnim podacima

Općinske službe na čelu sa tadašnjim načelnikom, a današnjim predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Vukadinom su nakon isteka ugovora o zakupu u svibnju 2020. godine protuzakonito upisali korisnike poljoprivrednog zemljišta u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) lažirajući podatke kao da ugovori još vrijede.
Na taj način su pojedinim korisnicima zemljišta u državnom vlasništvu službe Općine Tomislavgrad na čelu sa Ivanom Vukadinom, tadašnjim načelnikom, omogućili da se prijave za isplatu poticaja za poljoprivrednu proizvodnju.
To pravo su korisnici iskoristili i dobili poticaje u vrijednosti većoj od 150 000 KM.

Rekonstrukcija aktivnosti koje su se događale

Kako bismo javnost objektivno izvijestili, poslali smo pitanje “Na temelju kojeg propisa su korisnici upisani u RPG ako su im istekli ugovori?” na sljedeće adrese:
– g. Ivan Vukadin,
– Ured predsjednika Vlade HBŽ,
– Služba za informiranje javnosti Vlade HBŽ
– službeni email Općine Tomislavgrad
– g. Ivan Buntić, sadašnji načelnik Općine Tomislavgrad
– g. Vinko Galir, šef službe za gospodarstvo i inspekciju (u čijem resoru je poljoprivreda) i pomoćnik načelnika
– Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ
– g. Božo Perić, ministar u MPVŠ HBŽ

Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore ni od koga.

Moramo napomenuti da je ovo nova afera nakon akcije “Faktura” u kojoj su 3 osobe uhićene, a o čemu smo PISALI RANIJE. Na temu akcije “Faktura” smo također tražili izjavu i komentar Vlade HBŽ i MPVŽ HBŽ, ali za razliku od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je objavilo osudu koruptivnih radnji, nismo dobili nikakav komentar.

NASTAVAK AFERE PROČITAJ OVDJE:

Ako ti se sviđa to što radimo otvoreno i glasno – daj nam do znanja i podrži nas klikom na gumb ispod.
Tako nećeš propustiti nijednu novu objavu koju spremamo.

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
5
2
1
1
1
4
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: