Foto: Don Davor Klečina

Danas je u crkvi sv. Josipa u Drvaru obilježen „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve iz Banjolučke biskupije“ i 81. godišnjica stradanja drvarskog župnika Waldemara Maximilijana Nestora  i drvarskih katolika.

Održana je Sveta misa kojoj je prethodio križni put mučenika. Misu je predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, a sudjelovali su brojni vjernici i hodočasnici.

Nakon mise su ispred križa položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Obilježavanju je nazočilo izaslanstvo Vlade HBŽ (predsjednik Vukadin i ministar Perić), a Skupštinu HBŽ je predstavljao njezin predsjednik Ćosić.

Od političkih stranaka jedino izaslanstvo je bilo iz HDZ-a BiH.

Spomen dan u Drvaru započeo se obilježavati 2001. godine kao „Dan drvarskih mučenika“ –  prisjećanje na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika koji su se vraćali s hodočašća iz Knina. Od 2008. godine, odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ kao komemoracija za sve žrtve ratova i totalitarizma XX. stoljeća.

Foto: Don Davor Klečina
Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
0
0
0
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: