Deprecated: Using ${var} in strings is deprecated, use {$var} instead in /home/u787477827/domains/zvono.ba/public_html/wp-content/plugins/wp-strip-image-metadata/wp-strip-image-metadata.php on line 275

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the sgg domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u787477827/domains/zvono.ba/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
SAVJETI STRUČNJAKA Zašto lubenicu nije dobro čuvati u hladnjaku - ZVONO

Nema ništa bolje od osvježenja vrućeg ljetnog dana kriškom lubenice. S obzirom na to da se sastoji od 92 posto vode, ljeti je najbolja opcija za konzumiranje. Možete je jesti svježu, dodati u limunadu, voćnu salatu ili neko drugo slatko jelo.

Osim toga, lubenica je izuzetno zdrava jer je bogata antioksidansima poput likopena, beta-karotena i vitamina C, a istraživanja su pokazala kako sadrži antikancerogene sastojke, poboljšava srčano zdravlje te smanjuje upale i oksidativni stres. Pomaže probavi i doprinosi zdravlju kose i kože, zbog vitamina A i C koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Mana lubenice, za mnoge je upravo njezina veličina. Možda ste se nekada našli u situaciji da mjerite lubenicu u dućanu, u nadi da će vam stati u hladnjak. Što ako vam kažemo da više ne morate o tome brinuti jer čuvanje lubenice u hladnjaku može oduzeti neke dobrobiti voća? 

Iako ohlađene lubenice tijekom vrućih ljetnih dana imaju najbolji okus, skladištenje u hladnjaku moglo bi smanjiti njihovu količinu nutrijenata, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Istraživanje je pokazalo kako lubenice pohranjene na sobnoj temperaturi donose više hranjivih tvari od ohlađenih ili čak svježe ubranih.

Stručnjaci su kroz razdoblje od 14 dana testirali nekako popularnih sorti lubenice, te ih čuvali na temperaturama od 21°C ,12°C i 5°C (70, 55 i 41 stupanj Fahrenheita). Istraživanje je pokazalo kako, su one pohranjene na 21°C, imale najveću nutritivnu vrijednost. Zaključili su i da lubenica nakon što se ubere, nastavlja proizvoditi neke hranjive tvari. Samo hlađenje voća usporava i u konačnici zaustavlja taj proces. Na temperaturi u hladnjaku mogu se početi raspadati za tjedan dana (dok je uobičajeni rok trajanja lubenice 14 do 21 dan), prenosi Centar zdravlja.

Ako želite što više hranjivih tvari koje vam lubenica može pružiti, čuvajte je na sobnoj temperaturi. (ABC portal)

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
0
0
1
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: