Sve hrvatske stranke u HBŽ su zapravo “djeca” HDZ-a BiH. Svi oni su na ovaj ili onaj način, u ovom ili onom dresu zaslužni za katastrofalno stanje u HBŽ-u. Najstarije dijete je HDZ 1990, potom Boljitak, a taj trend odmetništva se nastavio i godinama kasnije. Jedna od stranaka koju su pokrenuli ljudi u kojima je kucalo to HDZ-ovo političko srce je i Županijska neovisna lista.

Tada istaknuti HDZ-ovac Draško Dalić, nakon što ga je stranka “izdala” i smijenila s mjesta predsjednika Vlade HBŽ, napušta stranku.

Nakon burnih događanja, Dalić i drugi istaknuti članovi napuštaju HDZ BiH

Ta 2017. godina je bila politički burna u HBŽ jer se HDZ BiH raspadao i lutao, a imali su većinu u Skupštini HBŽ i puno toga je ovisilo o njima.
Dalić je tada buntovnički napustio stranku s nekoliko istaknutijih kolega od kojih je jedan Stipe Barun, načelnik Livna u nekoliko mandata, te Dinko Periša, mlada politička nada. Osnovali su stranku Županijska neovisna lista.

Osnivaju stranku s jednim jedinim motivom – neovisnost

Sam naziv je odašiljao poruku da će ta stranka nuditi ono što je Dalić tvrdio da HDZ BiH ne nudi – neovisnost i pravo na mišljenje.

Na krilima toga bunta, već na na sljedećim izborima, 2018. godine osvajaju mandat u Skupštini HBŽ. Dalić je prvi zadao ranu HDZ-u, a to se inficiralo, pa je 2020. godine otišao i njegov (ne)prijatelj Ivica Brešić, a ubrzo nakon toga i Ivan Vukadin i ostala ekipa.

Ispali su naivni, ili ipak možda i nisu…

Iako se Dalić 2017. odmetnuo, 2020. godine se ŽNL odlučio dati podršku Vukadinovom HNP-u i Rimčevom HDZ-u 1990. Kao mlada stranka su imali želju pokušati nešto mijenjati, slušajući Dalićev govor iz 2017. godine možemo reći da su imali dobre namjere, ali su se negdje po putu izgubili.
U toj svojoj želji, uz sve političko iskustvo, ispali su naivni, ili pak možda i nisu…

U Vladi HBŽ i Skupštini HBŽ su dovedeni u bezizlaznu situaciju gdje moraju podržavati SVE što Ivan Vukadin naredi i čuvati mu stražu. Bez sudjelovanja u vlasti znaju da bi pali u politički zaborav. Sad kad su upali u klopku niti imaju vlast i moć nešto mijenjati, niti imaju mogućnost odmaknuti se od toga.

“Milosti, milosti gospodaru”, povikaše oni

Tako su od želje za “neovisnosti” postali ovisni o Ivanu Vukadinu i njegovoj milosti.

Dalićev najveći politički (ne)prijatelj je Ivica Brešić iz HRS-a. Nekada zajedno u HDZ-u, danas obojica protiv HDZ-a. Iako je Dalić čest komentator o Brešićevom kriminalu, njegova ŽNL nije uspjela ostati neovisna niti o Brešiću. Sada ŽNL plaća predizbornu promociju Brešićevim i HRS-ovim portalima Relax Livno i HBŽ Vijesti, a upravo od tih novaca HRS financira svoju kampanju. Znači, Dalić financira Brešićev HRS. I kako netko može onda reći da se oni ne vole?

O onom “županijska” iz naziva nema baš puno spomena u praksi. Nit neovisni, nit u cijeloj županiji. Naziv bi na kraju trebao biti “Livanjska lista (LL)”.

Danas je predsjednik stranke Dinko Periša. Ni on nije ništa zapaženo učinio u Skupštini HBŽ do sada. Vjerojatno će opet imati priliku za sjesti u tu vruću fotelju, s nadom da stvori neovisnost, nekad, negdje.

Vrijeme za neke nove, mlade, neovisne snage

Očito je i Draško Dalić shvatio da je radio pogrešne političke poteze i da je vrijeme za povlačenje.

Od predsjednika Vlade HBŽ, preko ministra financija do posljednjeg na listi za Skupštinu HBŽ.

Jedino ispravno i je prepustiti mladima da pokušaju spasiti što se može, ako nam već nije kasno. A valjda će se pojaviti i neki koji su uistinu neovisni da bar mogu glasno pričati o kriminalu, bez da se boje za svoju političku sudbinu.

Takvi jedino i mogu nešto promijeniti.

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
2
0
2
1
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: