SDA je pripremio dokument koji sadrži njihovo viđenje političkih problema i potencijalnih rješenja. Dokument nije javno objavljen već je poslan nekim članovima te stranke. Od jednog člana te stranke na uvid je dokument dobio portal Klix.

Stavovi izneseni u tom dokumentu su očito vrlo brzo došli do rukovodstva i drugih stranaka, a odmah se oglasio i Milorad Dodik.

Za političku krizu SDA optužuje SNSD i HDZ za koje tvrdi da blokiraju rad državnih institucija, što je omeđeno secesionizmom i zahtjevima za nove etničke podjele. Također se ističe da Srbija i Hrvatska ne poštuju Daytonski sporazum te da te države u BiH pomažu svoje satelite.

Nakon 27 godina od rata i na vlasti, sad se sjetili izmišljati probleme

Nakon 27 godina od rata i nakon što su cijelo vrijeme bili na vlast, sad su se sjetili izmišljati probleme.

“Republika Srbija izbjegava da s Bosnom i Hercegovinom zaključi ugovor o državnoj granici. Granična crta je poznata i utvrđena, ali Srbija izbjegava potpisivanje sporazuma zahtijevajući da se prije zaključivanja izvrši razmjena teritorija, koja se uglavnom odnosi na granicu na rijeci Drini čiji potencijal Srbija koristi bez naknade”, navodi se u dokumentu.

Kritike su upućene i Hrvatskoj.

“Hrvatska također izbjegava ratificirati potpisani Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sprječava Bosni i Hercegovini neometan pristup otvorenom moru zagarantiran Konvencijom UN-a o pravu mora, opstruira Sporazum o prolasku Bosne i Hercegovine do Luke Ploče i osporava Sporazum koji je vezan za Luku Ploče. Osim toga Hrvatska odbija da vrati imovinu koja pripada Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Prisvojio je kralja Tvrtka i kraljicu Katarinu, a sada bi i malo Hrvatske

Poručeno je da se najteža povreda Daytonskog mirovnog sporazuma od strane Srbije i Hrvatske ogleda u podršci, otvorenoj ili prikrivenoj, politikama u Bosni i Hercegovini koje imaju destruktivnu ulogu i koje teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji.

Za rješenje krize SDA poziva podršku Amerike, Velike Britanije i Europske unije “da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Daytonski mirovni sporazum”.

“Ako daješ podršku svom narodu da brani svoja prava – destruktivan si.” Bakire, Bakire….

SDA traži uvođenje simetričnih rješenja vezanih za Dom naroda FBiH i Vijeće naroda RS-a.

“Dom naroda u FBiH je zakonodavni Dom u punom kapacitetu, dok je Vijeće naroda RS dom koji bi trebao da štiti samo vitalni nacionalni interes. U praksi on ne izvršava ni tu svoju obavezu zbog opstrukcija u načinu rada Ustavnog suda entiteta RS. Domovi naroda bi trebali imati ulogu koja ne konkurira ulozi predstavničkih domova, dakle ulogu efikasne zaštite vitalnog nacionalnog interesa”, naglašavaju iz SDA.

U svom priopćenju Milorad Dodik kaže da bi se Srbija trebala i više uključiti u rješavanje stanja u BiH obzirom da je jedan od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.
Rekao je i da je SDA muslimanska stranka koja od 1995. godine nije prihvatila novu političku i ustavnu realnost u BiH. Kaže da je to glavna prepreka funkcioniranju BiH ovakve kakva je nastala 1995. godine.

“SDA od ’95. nije prihvatila ustavnu realnost BiH i glavna su prepreka za funkcioniranje BiH”

Jasno je rekao da u pitanjima granica za Srbe i Hrvate nema ništa sporno, ali kočnica u rješavanju tog problema je kod muslimana.
– Za početak SDA treba jasno reći da Bosnu i Hercegovinu ne vide kao muslimansku državu, da poštuju Daytonsko slovo, da poštuju činjenicu da su Srbi i Hrvati također konstitutivni narodi, da s tim narodima otvore pošten dijalog, a ne da pregovaraju sa međunarodnom zajednicom i drugim narodima pokušavaju nametnuti svoja rješenja. – rekao je Dodik

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
0
0
0
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: