Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović je ponovo govoreći o izmjenama Izbornog zakona naglasio da su one ključan uvjete za sve ostale političke procese u Bosni i Hercegovini. Komentirao je i rad Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Obraćajući se novinarima nakon HDZ-ove klauzure u Vitezu, poručio je da su stranke sa sjedištem u Sarajevu nastojale održati status quo po pitanju Izbornog zakona te očekuje da Ured visokog predstavnika (OHR) nametne izmjene Izbornog zakona.

“Jasno je bilo da je strategija stranaka iz Sarajeva bila da se zadrži status quo. Mi smo do kraja ostali otvoreni. Vrlo jasno smo iznijeli stajalište po ovom pitanju. Nisam bio pobornik da OHR nameće bilo kakva rješenja po bilo kojem pitanju. Bosna i Hercegovina mora sama donositi odluke. No, ako je zadnja dva mjeseca intervenirao, onda očekujem da završi taj proces”, naglasio je Čović koji je i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

HNS radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH

Očekuje uvjerljivu pobjedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te ukazao da HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine.

“Mi smo jasno poručili na izvanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rješenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložit ćemo drugačija rješenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili. Mi već na tome radimo u cilju da to bude racionalno rješenje. Ako je ikada Bosna i Hercegovina bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena”, konstatirao je.

Ocijenio je da Europska unija neće dati Bosni i Hercegovini status kandidatkinje za članstvo u Uniji ako se Izborni zakon ne izmijeni. Najavio je da će to biti i uvjet za formiranje vlasti.

Čović je ponovio svoju tvrdnju da su članovi SIP-a “nelegitimni i nelegalni”. Prema njegovim riječima, ova institucija radi pod utjecajem jedne stranke, odnosno jedne obitelji. Međutim, kazao je da prihvaća odluke SIP-a, ali da to ne znači da se miri s načinom kako su imenovani njegovi članovi.

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
1
0
1
0
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: