Afera “Ivanova družba” je dobila novi nastavak!

U prošlim tekstovima smo pisali o aferi organiziranog kriminala u Općini Tomislavgrad.

Skandaloznom Odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad, a koju je organizirao i pripremio tadašnji načelnik Ivan Vukadin (današnji predsjednik Vlade HBŽ), omogućen je upis korisnika u Registar poljoprivrednih gospodarstava što je jedan od osnovnih uvjeta za isplatu poticaja.

Tom Odlukom je omogućena protuzakonita isplata poticaja određenim korisnicima za poljoprivrednu proizvodnju iz proračuna FBiH u iznosu većem od 150 000 KM. Odlukom su prekršene brojne stavke Zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ, ali i Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH.

Proces davanja poticaja

U procesu davanja novčanih poticaja poljoprivrednim korisnicima ne sudjeluje samo lokalna vlast (općina/grad), nego i županija i Federacija BiH, a novac se u konačnici isplaćuje iz proračuna FBiH.

U procesu odobravanja i isplate novčanih poticaja poljoprivrednim korisnicima sudjeluje nekoliko razina vlasti

Dužnost općine/grada je kontrolirati korištenje poljoprivrednog zemljišta sukladno Zakonu (a posebno onog zemljišta u državnom vlasništvu). Nakon kontrole korištenja kod korisnika, oni su dužni upisati to u Registar poljoprivrednih gospodarstava, a to uključuje zakonito vlasništvo ili zakup zemljišta, zasađene kulture i dr.

Dužnost Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ (MPVŠ HBŽ) je vršiti kontrolu podataka dostavljenih od općine/grada, vršiti kontrolu na terenu da postoje kulture i koje su površine, a u konačnici obračunati poticaje za korisnike.
Jedna od ključnih stvari je i kontrola postojanja ugovora o zakupu zemljišta u državnom vlasništvu.

Dužnost Federalnog MPVŠ je kontrola rada županijskog MPVŠ i isplata poticaja na temelju obračuna koji im dostavi županijski MPVŠ.

Ilustracija procesa i sudionika u odobravanju i isplati poticaja u poljoprivredi
Zadaća MPVŠ HBŽ

Jedna od osnovnih djelatnosti MPVŠ HBŽ je vođenje evidencije o poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu. Dužni su znati da je zakup za zemljište istekao.

Prema čl. 122. ZoPZ HBŽ, “Županijsko ministarstvo vodi posebnu evidenciju o poljoprivrednom zemljištu koje je dano u zakup, koncesiju ili je promijenilo namjenu korištenja.”
MPVŠ HBŽ je uvidom u svoju evidenciju dužan znati da je zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu istekao i sukladno tome ne smiju obračunati poticaje.

Svjesno kršenje zakona i pogodovanje pojedinim korisnicima

Iako je ministar Brešić znao da su ugovor istekli, odobrio je protuzakonit obračun poticaja

U jesen 2020. godine MPVŠ HBŽ, na čelu sa ministrom Ivicom Brešićem, je radilo obračun poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. To je gotovo 6 mjeseci nakon što su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području općine Tomislavgrad.

Iako su ZNALI da su ugovori istekli, i da po Zakonu korisnici ne mogu ostvariti poticaje za proizvodnju na tim parcelama, MPVŠ HBŽ i ministar Brešić su utvrdili da nema nedostataka i izvršili obračun poticaja.

Ministar Brešić je uvidom u evidenciju MPVŠ HBŽ znao da su ugovori istekli 18.5.2020. godine, a znao je da kao ministar nije potpisao nove ugovore za te parcele za kasniji period. Dakle, svjesno se oglušio o odredbe Zakona.

Na temelju tog protuzakonitog obračuna je Federalno MPVŠ isplatilo poticaje u iznosu većem od 150 000 KM.

Na temelju protuzakonitog obračuna poticaja, Federalno MPVŠ je isplatilo poticaje čime je oštećen proračun FBiH u iznosu većem od 150 000 KM.

Nakon što je Općina Tomislavgrad na čelu sa Ivanom Vukadinom donijela protuzakonitu Odluku (o stvarima o kojima nemaju pravo odlučivati), tu istu Odluku je pokušalo legalizirati MPVŠ HBŽ.

A koji je njihov stav?

Kako smo već ranije pisali, sudionici ovih aktivnosti se brane šutnjom.
Čak se ne javljaju niti da demantiraju naše navode. Unatoč tome i ovaj put smo ih kontaktirali.

Upit smo poslali g. Brešiću, tadašnjem ministru PVŠ HBŽ, a danas predsjedniku GO Hrvatske republikanske stranke i gradskom vijećniku u Livnu, koji nam se očitovao kratkom porukom.

Brešić: Federalno MPVŠ je inzistiralo da se poticaji obračunaju protivno Zakonu

G. Brešić tvrdi da je obavijestio Federalno MPVŠ da su ugovori istekli i da im je rekao da zbog toga MPVŠ HBŽ ne može obračunati poticaje.
Kaže i da je Federalno MPVŠ, kojem je na čelu ministar g. Šemsudin Dedić, inzistiralo da se poticaji obračunaju unatoč tome. Izjavio je da postoji službena korespondencija koja može potkrijepiti njegove izjave.

Iz izjava tadašnjeg ministra g. Brešića: “Odluka Općine Tomislavgrad nije bila valjan dokument”

Iz odgovora g. Brešića zaključujemo da Odluka Općine Tomislavgrad o kojoj smo pisali nije bila valjan dokument.
Jer da je bila valjan dokument on ne bi morao obavijestiti Federalno MPVŠ da ugovori ne postoje.

Ministar Brešić i MPVŠ HBŽ nisu smjeli obračunati poticaje! Time su prekršili Zakon

Unatoč inzistiranju, g. Brešić i MPVŠ HBŽ nisu smjeli obračunati poticaje! Zakoni postoje upravo zbog toga da svaki pojedinac ne bi sam određivao što je ispravno, a što nije. Na ovaj način su i oni sudjelovali u pljački proračuna FBiH u iznosu većem od 150 000 KM.

Za komentar smo se obratili i Federalnom MPVŠ i u kabinet ministra g. Dedića sa upitom koje su zadaće županijskog MPVŠ.
Među više točaka su posebno naglasili da “Županijska ministarstva i njihove stručne službe, odnosno kantonalni zavodi, (…) primaju zahtjeve, vrše provjeru dokumentacije, obrađuju zahtjeve i utvrđuju činjenično stanje na terenu.
Također kažu: “Nakon obrade i provjere dostavljene dokumentacije, županijsko ministarstvo vrši obračun novčanih potpora samo za klijente čiji su zahtjevi blagovremeni, osnovani i potpuni.

Unatoč odredbama koje su nam dostavili iz FMPVŠ, g. Brešić tvrdi da je FMPVŠ inzistiralo da obračunaju poticaje.

Navodno postoji pisana korespondencija gdje je Federalno MPVŠ je inzistiralo da se prekrši Zakon i tako izvuče 150 000 KM iz proračuna

Federalno MPVŠ smo zatražili da se očituju o postojanju korespondencije i optužbama, ali do zaključenja članka nismo dobili odgovor.

Upit za komentar je poslan i na adrese Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, ministra g. Bože Perića, Uprave za inspekcijske poslove HBŽ, Ureda predsjednika Vlade HBŽ i predsjedniku Vlade HBŽ g. Ivan Vukadin osobno. Iako su imali 10 dana da se izjasne, nismo dobili odgovor.

Zakon SVJESNO, NAMJERNO I ORGANIZIRANO prekršen na sve tri razine vlasti

Ako su navodi g. Brešića istiniti, nevjerojatno je da je Zakon SVJESNO, NAMJERNO I ORGANIZIRANO prekršen na sve tri razine vlasti.

Već smo utvrdili da su ga prekršili u Općini Tomislavgrad (a sada je to potvrdio i tadašnji ministar), prekršili su ga u MPVŠ HBŽ, a i Federalno MPVŠ je umiješano u sve. Koliko družba broji članova?

Hoće li i ovdje šutnja biti jedini odgovor?

Ako ti se sviđa to što radimo otvoreno i glasno – daj nam do znanja i podrži nas klikom na gumb ispod.
Tako nećeš propustiti nijednu novu objavu koju spremamo.

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
0
1
0
1
1
3
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: