Posljednjih dana je velika napetost i nervoza u političkom Sarajevu.
Visoki predstavnik Christian Schmidt je najavio nametanje određenih odluka vezano za izborni zakon. Još uvijek se nije službeno oglasio o detaljima odluke, ali sve informacije koje pristižu govore o izmjeni zakona u dijelu nametanja nelegitimnih članova u Dom naroda.

Prema tim informacijama, zakon bi bio formiran na način da više ne bi bilo moguće biranje hrvatskih članova u Dom naroda iz nekih županija gdje je manje od 3% Hrvata. Primjer je Bosansko-podrinjska županija (Goražde) gdje je “Hrvat” Edim Fejzić plaćao ljudima da glasuju za njega na listi za Dom naroda.
Plan bošnjačkih stranaka je uzeti više od jednog člana Doma naroda iz reda hrvatskog naroda čime bi dobili kontrolu u BiH.
Izmjenom izbornog zakona bošnjaci neće moći birati članove hrvatskog naroda za Dom naroda tamo gdje Hrvati ne žive. Na taj način će bar u Domu naroda hrvatski narod imati legalne i legitimne predstavnike, kad već to nije regulirano za izbor člana Predsjedništva BiH.

Dogovorom SDA i HDZ-a iz Mostara od prije 2 godine bilo je dogovoreno da će se izborni zakon mijenjati kako bi Hrvati dobili legitimnog predstavnika u Predsjedništvu, ali i na drugim razinama vlasti. SDA i Bakir Izetbegović su u više navrata odbili sve prijedloge hrvatske strane. Visoki predstavnik je očito vidio da bi provođenje izbora po sadašnjem zakonu u konačnici moglo staviti Hrvate u loš položaj, a u konačnici bi to dovelo do pitanja opstojnosti BiH.

Nermin Nikšić iz SDP-a koji zagovara “građansku” BiH (gdje bi oni sa SDA vodili islamističku politiku) je pozvao građane na prosvjed danas u 19h ispred zgrade OHR-a. Na taj način žele pokazati Visokom predstavniku da oni ne pristaju na promjene izbornog zakona. Nikšić je između ostalog u pozivu na prosvjed rekao: “Dođite da svi zajedno dignemo glas protiv etničke podjele države i ideologija podjela i aparthejda koje sigurno neće mirovati.”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je panično sazvao konferenciju za medije. Kazao je kako nije mogao vjerovati da će biti spremnosti sa strane OHR-a da “urade takve stvari”.
“Uputio sam tada poruku da je moja preporuka da se u to ne upušta jer je to političko minsko polje koje može naštetiti Federaciji ako to uradi. Danas sam razgovarao sa njim telefonom i uputio mu ista upozorenja i poruke”, kazao je Izetbegović.

Referirao se na prosvjede i rekao: “Ja sam Komšiću predložio u petak ovakvu stvar, ali možemo i ovako. Ići ćemo zajednički da se ova stvar zaustavi. Mislim da će nas prisiliti da radimo neke stvari koje nikada nismo radili.”

Očito je velika panika jer su svjesni da neće moći nametati svoju probošnjačku politiku protiv hrvatskog naroda, što im je bio plan i cilj za ove izbore.

Na cijelu ovu priču se osvrnuo i Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Rekao je da može razumjeti da je ovo minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Imao je poruku onima koji se protive Schmidtovom prijedlogu i zazivaju prosvjede:
“Iznenađuje izliv nezadovoljstva. Ja ne znam što visoki predstavnik namjerava nametnuti. Mislim da time političko Sarajevo razotkriva stvari o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu žele”

“Trebaju mir i atmosfera u kojima ćemo se zaštititi od onih koji bi željeli napraviti anarhiju. Pozivamo kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih deset godina – da stvarno Bosna i Hercegovina bude po mjeri svih naroda. Svaki drugi put će ih odvesti u politički sunovrat. Mi moramo poslati jasnu poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima. Bez hrvatskog naroda Bosna i Hercegovina neće moći funkcionirati kao normalna država”, kazao je Čović.

Koja je tvoja reakcija na ovu objavu?
0
0
0
0
0
0
0
Pošalji prijateljima objavu porukom ili podijeli na društvenim mrežama: